Raiffeisen Invest ponovno aktivni sudionik u financijskom opismenjavanju mladih

09.03.2018

Vladimir Perić, portfolio menadžer iz Raiffeisen Investa, održao je predavanja u I Gimnaziji i u Školi medicinskih sestara u Zagrebu.

 

Vladimir Perić, portfolio menadžer iz Raiffeisen Investa, održao je dva predavanja u I Gimnaziji i u Školi medicinskih sestara u Zagrebu, u sklopu Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore,  HANFA-e, Gradskog ureda za obrazovanja grada Zagreba i Ministarstva financija.

Predavanja koje je pripremio i održao Perić, fokusirala su se na predstavljanje i upoznavanje učenika i profesora s osnovnim financijskim pojmovima iz fondovske industrije, odnosno konkretno s investicijskim fondovima u Hrvatskoj. Tako je Perić učenike i profesore upoznao s vrstama investicijskih fondova, odnosima prinosa i rizika te razlozima ulaganja u investicijske fondove, kao alternativa klasičnoj bankarskoj štednji i ostalim temama vezanim uz investicijske fondove.    

Nakon održanog predavanja, Perić je naglasio: „Prije svega moram izdvojiti da podržavam akciju financijskog opismenjivanja mladih u školama, kako bi kao financijski stručnjaci mladima mogli ukazati na neke stvari o financijskoj industriji i osobnim financijama koje do sada nisu imali prilike čuti, te da ih upoznamo s osnovnim pojmovima u financijskoj industriji s kojima će se tijekom svog života neizbježno susretati. Učenici su pokazali iznenađujuće veliko znanje i zanimanje za ovu temu te su rado postavljali pitanja i aktivno sudjelovali u predavanju. Osobno, u njihovoj dobi financijska pismenost mi nije bila ni na kraj pameti, ali me raduje da sam mogao podijeliti informacije koje će im, vjerujem, u daljnjem životu biti i više nego korisne. Ovakve akcije su velik pomak u financijskom opismenjivanju mladih i drago mi je da sam dio ovog projekta. Predavanje pred profesorima se također pokazalo izazovnim, s obzirom da se radi o ljudima kojima financije nisu primarno zanimanje, ali su već znatni korisnici financijskih usluga te je bilo zanimljivo vidjeti koliko su njima bliski pojmovi vezani za investicijske fondove“, zaključio je Perić. 

Hrvatska gospodarska komora jedan je od dionika Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača, a u suradnji s institucionalnim partnerima i članicama udruženja financijskih institucija, provodi različite edukativno-informativne aktivnosti usmjerene podizanju financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata. Tijekom 2017. godine, kroz različite oblike financijske edukacije obuhvaćeno je gotovo 1.000 učenika, studenata i profesora u osam hrvatskih gradova, a tiskana je i prigodna brošura o osnovnim pojmovima i principima financijskog poslovanja.
 
I ove godine Raiffeisen banka i članice Grupe nastavljaju s provođenjem edukacija za učenike srednjih i osnovnih škola te tradicionalno obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se ove godine obilježava od 12. do 18. ožujka 2018. godine. Kroz predavanja i radionice, u sklopu projekta financijskog opismenjavanja, obuhvatit će se nekoliko tematskih cjelina: značaj financijske pismenosti, bankarstvo i upravljanje osobnim financijama, osiguranje, tržište kapitala, investicijski i mirovinski fondovi.