Prošle godine smo sadili, a ove godine zalijevamo u projektu Budi moja voda

22.08.2020

Ovog kolovoza volonterski smo se pridružili Savezu izviđača i njihovom novom projektu Budi moja voda.

 

Da bi ljubav rasla, mora se zalijevati. Tako je isto i s našim čempresima, pomorskim borovima i jasenima koje smo prošle godine u ranu jesen sadili po Žrnovnici. Tipkovnicu smo zamijenili krampovima i dvjestotinjak vrijednih RBA kolega akciju Boranka čuva u lijepom sjećanju te ju često prepričava na hodnicima banke.

Ovog kolovoza pridružili smo se Savezu izviđača i projektu Budi moja voda u sklopu kojeg su volonteri iz raznih dijelova Hrvatske zalijevali tisuće sadnica posađenih u akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije Boranka prošle godine. Svrha projekta je periodičnim zalijevanjem povećati vjerojatnost preživljavanja i rasta sadnica posađenih tijekom kampanje Boranka u sušnim razdobljima.

Klimatske promjene uzrokuju sve veće vremenske ekstreme, ali i opće povećanje temperature što samo po sebi umanjuje vjerojatnost uspješnog primanja sadnica. Prema mišljenju struke, bez zalijevanja, ukupno će se održati 20-30% posađenih sadnica. Periodičnim zalijevanjem, pogotovo u sušnim razdobljima, vjerojatnost preživljavanja sadnica podiže se čak na 70-80%.

Upravo iz ovog razloga, ponovno smo se volonterski uključili i dali svoj doprinos projektu.