U FIC-u Predstavljena Bijela knjiga 2017

21.11.2017

U muzeju Mimara Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) predstavilo je peto izdanje Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi u Hrvatskoj. 

 

U prostorijama zagrebačkog muzeja Mimara, Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) predstavilo je peto izdanje Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj.

Uz domaćina Mladena Fogeca, predsjednika Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, svečanom predstavljanju nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njezin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić i guverner Hrvatske narodne banke prof.dr. Boris Vujčić.

U svom uvodnom izlaganju, predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec izrazio je zadovoljstvo zbog izdavanja već petog izdanja Bijele knjige. Istaknuo je da se značaj hrvatskih tvrtki u stranom vlasništvu svake godine povećava posebice u području prihoda, investicija i izvoza u hrvatskom gospodarstvu. U Hrvatskoj je potrebna promjena mentaliteta i način na koji se percipiraju strani ulagači, zaključio je Fogec uz zahvale Vladi Republike Hrvatske na trenutnim naporima koje čini da bi ubrzala reforme nužne za povećanje stranih i domaćih ulaganja.

Uslijedilo je izlaganje prof.dr.sc. Borisa Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke, koji je predstavio kako produktivnost poduzeća utječe na izvoz i investicije. Iako su se investicije počele oporavljati one su i dalje slabije nego prije krize, rekao je Vujčić uz napomenu da je ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, dok su vlasnička ulaganja skromna. Obrazovanje i ljudski kapital su ključni za ekonomski rast, zaključio je Vujčić i rekao da se Hrvatska treba početi uspoređivati s najboljima u izgradnji vlastitih mjera i politika.

Na kraju, glavni urednik Bijele knjige – Hrvoje Stojić, predstavio je šest područja za koje je Udruženje pripremilo konkretne prijedloge za poboljšanje investicijske i poslovne klime. Područja koje je Udruženje prepoznalo kao ključne i na kojima je potrebno napraviti poboljšanja za povećanje konkurentnosti mogu se sažeti u slijedeće kategorije:pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada i pristup financijskim sredstvima.

Na posljetku, u svom razgovoru s medijima, Michael Georg Müller komentirao je trenutnu situaciju i investicijsku klimu u Hrvatskoj, te je kratko poručio: „Strani ulagači često zbog mentaliteta, te zbog anti-investicijske klime koja još uvijek na žalost vlada ovim prostorima, nisu uvijek dobrodošli. To potencijalni investitori osjećaju i kao posebna prepreka se javlja taj osjećaj prilikom dogovaranja određenih investicija te kada želimo određene stvari napraviti. Iskreno mislim da tu postoji određeni problem, koji je potrebno riješiti kako bismo napokon poslati zemlja koja će investitore privlačiti, a ne ih odbijati“, zaključio je Müller.

Uz predstavnike vodećih investitora, skup je privukao 200 uzvanika i predstavnika iz hrvatskih institucija, ministarstava, državnih agencija, diplomatskog zbora i vodeće poslovne ljude u Hrvatskoj među kojima su bili: Michael Georg Müller, predsjednik Uprave RBA, Zvonko Kusić, akademik i predsjednik HAZU, Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Želimir Kramarić i Tomislav Radoš, potpredsjednici Hrvatske gospodarske komore, Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, poduzetnici Davor Štern i Neven Vranković iz Atlantica, Burak Baykan iz Dogus grupe, Viktor Pavlinić iz Tele2, Anton Kovačev, voditelj hrvatskog ureda Europske investicijske banke te veleposlanici Australije, Njemačke, Irske, Srbije i mnogi drugi.

Bijela Knjiga, o stranim ulaganjima u Hrvatsku i njihovom utjecaju na gospodarstvo i društvo, prvi je dokument takve vrste koji daje pregled trenutne situacije stranih ulaganja kao i preporuke za poticanje promjena u hrvatskom poslovnom okruženju. Publikacija je prvi korak prema osiguravanju boljeg vlasničkog upravljanja između stranih društava i Vlade, kao i ostalih relevantnih subjekata, što bi potaklo strana ulaganja u zemlji. Bijela knjiga izdaje se redovito od 2013. godine od strane Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.