Počele prijave za peto hrvatsko izdanje programa EY Poduzetnik godine

28.09.2018

Započelo je peto hrvatsko izdanje EY Poduzetnika godine - prestižne globalne nagrade namijenjene najuspješnijim poduzetnicima - čiji je Raiffeisen banka generalni sponzor od samog početka. 

 

Prijave kandidata među kojima će biti izabran budući EY Poduzetnik godine otvorene su do 9. studenoga 2018. godine, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da svoje prijave ili prijedloge poduzetnika dostave putem web stranice tvrtke EY Hrvatska (www.ey.com/hr/eoy).

Michael Mueller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d.

Mate Rimac, posljednji hrvatski EY Poduzetnik godine prilikom otvaranja prijava napomenuo je kako program predstavlja iznimnu priliku za izmjenu iskustava, upoznavanje poduzetnika koji dijele istu strast i posvećenost te kako je počašćen što će biti član žirija uz neke od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika. 

Jedan od noviteta ovogodišnjeg programa jest upravo taj da će Mate Rimac nakon prošlogodišnje pobjede u novom izdanju biti član žirija. Nezavisnim žirijem će i ove godine predsjedati Emil Tedeschi, dok će uz Matu Rimca budućeg hrvatskog EY Poduzetnika godine izabrati Nenad Bakić i Saša Cvetojević te dosadašnji laureati Đuro Horvat, Marko Pipunić i Alan Sumina. 

„Program predstavljanja uspješnih poduzetničkih priča i iznimnih poduzetnika, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje, posljednjih je godina uvelike promijenio percepciju poduzetništva u javnosti. U EY-u smo ponosni što smo našim poduzetnicima pružili priliku i platformu da pokažu i dokažu kako poduzetništvo u Hrvatskoj raste, da se svakodnevno razvija i da objedinjuje sve pozitivne aspekte uspješnog poslovanja. Stvaranje pozitivne klime i ozračja iznimno je važno kako bi se i drugi odvažili, posebice mladi, svoje ideje provesti u djelo i razvijati svoje poslovanje u Hrvatskoj. Ove godine slavimo mali jubilej EY Poduzetnika godine, koji je kroz protekla izdanja predstavio ljude koji su dokazali da se željom, idejom i iznimnim trudom može uspjeti svugdje“, istaknuo je prilikom najave ovogodišnjeg izbora Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.
Prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria, generalnog sponzora programa EY Poduzetnik godine, posebno je istaknuo važnost ovog programa za promociju poduzetništva u Hrvatskoj, ali i hrvatskog poduzetništva u svijetu. „Program EY Poduzetnik godine pokazuje kako u Hrvatskoj imamo itekako uspješne poduzetnike i poduzeća koji svakodnevno koriste priliku da ostvaruju i potiču gospodarski rast. Upravo je privatna inicijativa poduzetnika „kičma“ dugotrajnog i stabilnog razvoja domaćeg gospodarstva. Smatram da je ovaj program najvažniji događaj na poslovnoj sceni u Hrvatskoj, u koji smo uključeni od samog početka, te mi je drago što ćemo peti puta imati prilike svijetu pokazati domaće poduzetničke vrijednosti i projekte. Ovim projektom gradimo preduvjete za promjenu okruženja za poduzetnike i potencijalne investitore, te aktivno pridonosimo stvaranju pozitivne poduzetničke klime koja je Hrvatskoj nužno potrebna“ - istaknuo je Müller.

EY Poduzetnik godine jedinstveni je globalni program ovog tipa kojeg revizorsko-konzultantska kuća EY provodi više od 30 godina, a danas se održava u više od 60 zemalja diljem svijeta. Prvo hrvatsko izdanje održano je 2014. godine kada se za sudjelovanje u programu prijavilo 36 poduzetnika, a titulu prvog hrvatskog EY Poduzetnika godine ponio je dvojac Alan Sumina i Zoran Vučinić iz tvrtke Nanobit. Godinu kasnije, u konkurenciji od 32 poduzetnika najboljim je proglašen Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix. Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito pobjednikom je proglašen 2016. godine, dok je priznanje četvrtog izdanja hrvatskog EY Poduzetnika godine pripalo Mati Rimcu, osnivaču i vlasniku tvrtke Rimac Automobili. 
Radi se o jedinstvenom programu na globalnoj razini, upravo iz razloga što na svjetskoj završnici konkuriraju nacionalni pobjednici za titulu najboljeg svjetskog poduzetnika. Među njima u protekla četiri izdanja našli su se i hrvatski EY Poduzetnici godine koji su uspješno predstavljali svoje poduzetničko iskustvo i znanje, ali i čitavu Hrvatsku. Govoreći o iskustvima globalne završnice u Monte Carlu, Mate Rimac je istaknuo – „Iskustvo je neponovljivo i neopisivo. Upoznajete ljude koji zapošljavaju desetke tisuća ljudi, rade nevjerojatne stvari i na svakom koraku upoznajete ljude s kojima imate priliku sklopiti nove dogovore, partnerstva i poslove.“ 

Tko će biti novi hrvatski pobjednik i predstavnik na svjetskom izboru saznat ćemo u ožujku iduće godine na proglašenju pobjednika jubilarnog petog izdanja.