Pad prinosa uz pojačani optimizam

17.02.2020

Na domaćem obvezničkom tržištu nešto izraženije trgovanje odvijalo se na VK krivulji prinosa što ne iznenađuje obzirom na skorašnja dospijeća. 

 

Domaće tržište
Na domaćem obvezničkom tržištu nešto izraženije trgovanje odvijalo se na VK krivulji prinosa što ne iznenađuje obzirom na skorašnja dospijeća. Početkom ožujka dospijeva 1 mlrd eura VK obveznica i 5 mlrd kunskih izdanja što će se vjerojatno podudarati s novim izdanjima na lokalnom tržištu. Očekujemo glavninu izdanja denominiranu u kunama što će produljiti kunsku krivulju prinosa i zadovoljiti većinu potreba za izdavanjem na domaćem tržištu u ovoj godini.

Inozemno tržište
Prinosi na njemačke obveznice, u jeku neizvjesnosti oko razmjera epidemije korona virusa, značajno su pali. Takva kretanja međutim ne treba promatrati kao izraz samo povećanog ekonomskog pesimizma. Uostalom, dionice su posljednjih tjedana postigle značajne dobitke, što nije u skladu s rastućim ekonomskim strahovima. S druge strane, značajan pad cijena nafte, koja snažno reagira na vjerojatno nižu kinesku potražnju, znatno je snizila inflacijska očekivanja u eurozoni. To objašnjava pad prinosa njemačkih desetogodišnjih državnih obveznica s -0,2% na oko -0,4%. Ali čak i pad realnog prinosa od nešto ispod 0,1 postotnih bodova ne treba pripisati špekulacijama o ekonomskom padu. Umjesto toga, s obzirom na nesigurnost koja je povezana s korona virusom, mnogi će sudionici na tržištu vjerojatno pretpostaviti da je nepromijenjen stav ekspanzivne monetarne politike  ESB-a sada još više ukorijenjen. Iako će se inflacijska očekivanja u narednim tjednima još ponešto smanjiti, drugi bi učinak trebao donekle izblijedjeti kako se smanjuju ekonomske nesigurnosti. Sve u svemu, očekujemo da će prinosi na njemačke državne obveznice varirati oko trenutne razine do proljeća.