Održan 26. Zagrebački maraton

09.10.2017

U Zagrebu je  8. listopada 2017. godine u 10 sati održan 26. Zagrebački maraton sa startom i ciljem na glavnom zagrebačkom trgu. 

 

U Zagrebu je  8. listopada 2017. godine u 10 sati održan 26. Zagrebački maraton sa startom i ciljem na glavnom zagrebačkom trgu. Ovogodišnji zagrebački maraton je okupio oko deset tisuća trkača, od elitnih trkača koji su nastupili u sklopu Balkanskog prvenstva u maratonu i Ekipnog prvenstva Hrvatske u maratonu, do brojnih rekreativaca u sve tri utrke.

Raiffeisen banka se ove godine uključila u maraton kao sponzor Dječje utrke, koja se održala dan uoči Zagrebačkog maratona, odnosno u subotu 7. listopada 2017. godine, kao najava Maratona. Na Dječjoj utrci sudjelovala su djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola (1 - 6. razred) Grada Zagreba i okolnih mjesta. Trčalo se po Trgu bana J. Jelačića i okolnim ulicama, dok je dužina trase bila prilagođena djeci i kretala se od 200 do 550 metara. Ukupno je bilo sedam utrka razvrstanih po dobnim kategorijama, te se podjela medalja i nagrada pobjednicima održala na Trgu na glavnoj pozornici. Cilj ovog projekta je bio animirati i potaknuti djecu mlađih dobnih skupina na bavljenje sportom, trčanjem i zdravim životom.

Također, jučerašnji maraton je po mnogočemu bio iznimno uspješan. Savršeni vremenski uvjeti i potpuno ravna trasa omogućili su obaranje muškog i ženskog rekorda u maratonu, ovogodišnji pobjednik Kenijac Wycliff Kipkorir Biwot u cilj je stigao za 2:09:55, što je skoro 5 minuta brže nego prošlogodišnji (2:14:17), ujedno je i postavio novi rekord staze. Dosadašnji rekord staze zagrebačkog maratona držao je Gadise Birhana Shumiea (2:13:10) iz 2015.
U ženskoj konkurenciji pobjednica je Kenijka Stellah Barsosio s rezultatom 2:30:15, te je također srušila rekord staze za 3 min. Dosadašnji rekord je držala također Barsosio s prošlogodišnjim rezultatom 2:33.46, dok je od domaćina najbolja u maratonu bila trećeplasirana Bojana Bjeljac s rezultatom 2:38.38.

O tome koliko su ovi rezultati izvrsni u svjetskim razmjerima, kao i o brzini staze zagrebačkog maratona najviše u prilog govori da se na jučerašnjem maratonu u Chicagu u muškoj kategoriji  pobjedu odnio Amerikanac Galen Rupp s rezultatom 2:09:20, svega 30 sekundi brži od Biwota.

I u polumaratonu su ostvareni izvrsni rezultati. U muškoj konkurenciji pobjednik je Kenijac Joel Mayina Mwangin s rezultatom 1:02:09, dok je među ženama također pobjedu odnijela Kenijka Christine Moraa Oigo s rezultatom 1:11:57.

Uz brojne izvrsne rezultate i mnoštvo trkača na ovogodišnjem maratonu, cjelokupnoj dobroj atmosferi pridonijeli su i naši sugrađani koji su ove godine u najvećem broju dosad bodrili i navijali naše natjecatelje duž cijele trase.

26. izdanje zagrebačkog maratona će se pamtiti po brojnim rekordima i svakako najboljoj atmosferi dosad.  Hvala svima!