Novi broj RBAnaliza – Povećana doza opreza, ali bez straha od recesije

30.10.2019

Objava rezultata poslovanja domaćih kompanija za treće tromjesečje trebao potvrditi očekivanja o dobrim poslovnim rezultatima kompanija u sektorima prehrane i turizma. 

 

Analitičari Raiffeisen banke pripremili su novo, ujedno i četvrto ovogodišnje izdanje RBAnaliza. Među brojnim zanimljivim područjima koje pokriva ova kvartalna analiza, tema ovog izdanja su i globalni političko-ekonomski pokazatelji, te vam u nastavku teksta donosimo uvodnik publikacije.  

Globalno okruženje u drugoj polovici godine postalo je još izazovnije. Stalnu neizvjesnost predstavljaju trgovinske napetosti i pregovori između SAD-a i Kine te strah od možebitnog širenja trgovinskog rata na ostale države sa svim negativnim implikacijama na globalnu trgovinu i rast. Europu, osobito s ulaskom u posljednje tromjesečje zaokuplja pitanje vremena i načina izlaska V. Britanije iz Europske unije. Brexit je ponovno odgođen. Posljedice takvih događanja svakako su nepovoljne, ali stvarnu, izravnu i neizravnu štetu vrlo je teško procijeniti. Uz to relevantni ekonomski indikatori potvrđuju već prisutnu silaznu fazu ekonomskog ciklusa vidljiviju u Europi. Štoviše prerađivački sektor, osobito u Njemačkoj, već godinu dana nalazi se u recesiji. S druge strane uslužni sektor i građevinarstvo, uz snažno tržište rada, diljem europskih država omogućava rast gospodarstva u cjelini. Iako recesiju ne predviđamo, usporavanje je neizbježno s blažim utjecajem na gospodarstvo SAD-a.  U takvim uvjetima, monetarne politike s obje strane Atlantika zadržavaju svoj izrazito ekspanzivni karakter, daljnjim snižavanjem kamatnih stopa i programima kupnji obveznica. Dakle, prostora za rast kamatnih stopa zaista nema, a doseg monetarne politike postaje ograničen. Stoga se s pravom očekuje snažnije anticikličko djelovanje fiskalne politike.

„Hrvatska bi, za razliku od razvijenih država, 2019. godinu trebala zaključiti sa blagim ubrzanjem gospodarske aktivnosti. Jača doprinos investicija zbog EU fondova i ulaska u predizborno razdoblje. Uz to najveća sastavnica BDP-a, osobna potrošnja, na krilima solidnog tržišta rada, turizma, niskih kamatnih stopa i izostanka inflacije nastavlja rasti po solidnim stopama omogućavajući solidno punjenje državnog proračuna. U pozadini takvih kretanja uvoz nastavlja rasti, dok izvoz roba polako posustaje, dijelom zbog inozemnog okruženja ali i zbog niske konkurentnosti. Ograničenja se nalaze u već poznatim duboko ukorijenjenim slabostima među kojima uvijek na vrh dođe snažna birokratiziranost i neefikasnost institucionalnog okruženja te snažna potreba za jačanjem vladavine prava. Samo provođenjem već poznatih reformi moguće je poboljšati poslovnu klimu i stvoriti uvjete održivijeg i otpornijeg rasta. U suprotnom, konkurentnost će ostati niska, rast krhak i nedovoljan da bi ostvarili napredak i realnu konvergenciju prema razvijenim državama Europe. Potonje u suštini podrazumijeva povećanje blagostanja i kvalitete života“, zaključuje Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja Raiffeisen banke.

Obzirom na prisutnost brojnih faktora rizika, čiji je razvoj trenutno teško predvidjeti (trgovinski sukob između SAD-a i vodećih trgovinskih partnera – Kina i EU, neizvjestan proces izlaska Velike Britanije iz EU, tenzije na Bliskom istoku te sinkronizirano usporavanje gospodarske aktivnosti), oprezni smo u pogledu budućih kretanja na svjetskim i regionalnim dioničkim tržištima do kraja godine.

Ipak, potezi središnjih banaka u smislu daljnjih stimulativnih monetarnih mjera mogli bi umanjiti volatilnost na dioničkim tržištima u posljednjem tromjesečju 2019.

Objava rezultata poslovanja domaćih kompanija za treće tromjesečje trebao potvrditi očekivanja o dobrim poslovnim rezultatima kompanija u sektorima prehrane i turizma. Međutim, smatramo da je veliki dio pozitivnih očekivanja već uračunat u cijene dionica te ne očekujemo značajnije pomake do kraja godine. Istovremeno bi dinamika trgovanja u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju trebala ostati pod utjecajem raspleta situacije vezano za vlasničko preslagivanje u Krašu.