Nikola Gomerčić panelist na forumu CEPORa u Virovitici

30.03.2018

Nikola Gomerčić - direktor Regije za poslovanje s pravnim subjektima iz RBA, sudjelovao je kao panelist na panel raspravi pod nazivom „Prijenos poslovanja u Hrvatskoj: želje vs. stvarnost“.

 

Na posljednjem u nizu održanom regionalnom Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, u organizaciji Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća (CEPOR), Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o. i Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA), Nikola Gomerčić – direktor Regije za poslovanje s pravnim subjektima iz RBA, sudjelovao je kao panelist na panel raspravi pod nazivom „Prijenos poslovanja u Hrvatskoj: želje vs. stvarnost“. 

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća (CEPOR) ove je godine organizirao niz Foruma obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, s ciljem doprinosa promociji značaja obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. Nadalje, cilj je putem organizacije ovih događanja pružiti korisne informacije vlasnicima malih i srednjih (obiteljskih) poduzeća i svim zainteresiranim stranama na temu izazova razvoja i održivosti obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj.

Ovi su forumi također bili namijenjeni i osobama koje razmišljaju o započinjanju poduzetničke karijere putem preuzimanja (kupovine) već postojećeg malog poduzeća, te malim poduzećima čiji vlasnici planiraju razvoj poslovanja putem preuzimanja (akvizicije) drugi malih poduzeća.

S obzirom na fokus Raiffeisen banke na osnaživanje malih i srednjih poduzeća, RBA se pojavila u ulozi sponzora navedenih foruma koji su se održali u Rijeci, Puli, Splitu, Zadru i na kraju u Virovitici. Na svakom eventu predstavnik RBA je svoja razmišljanja podijelio s okupljenima kao jedan od panelista na temu kako odabrati najbolje rješenje za transfer poslovanja i kada započeti proces. Zanimljivo i korisno je što su na panel diskusijama sudjelovali i poduzetnici koji su dijelili vlastita iskustva u primjeni različitih modela izlaska iz poduzeća.

Tako su na posljednjem održanom panelu u Virovitici, osim predstavnika RBA Nikole Gomerčića, sudjelovali i Denis Nemčević, direktor i suvlasnik poduzeća Spider grupa d.o.o. te Mario Brekalo, direktor i suvlasnik poduzeća Metal Pres d.o.o.

Tijekom održane panel rasprave, Nikola Gomerčić je istaknuo: "Pohvaljujem inicijativu CEPORa za organizaciju ovakvih skupova jer je promjena vlasnika društva jedno od najvećih izazova u životnom ciklusu svakog poduzeća. Iz osobnog iskustva mogu naglasiti da imamo pozitivnih primjera promjena vlasnika, gdje je menadžment i vlasnik pripremao navedenu promjenu sa svojim najužim timom i menadžmentom, te se promjena dogodila na zadovoljstvo svih sudionika, kupaca, dobavljača, zaposlenika, ali i svih ostalih institucija koje surađuju s društvom. Nažalost, u velikoj većini slučajeva vlasnici se ipak ne pripremaju na navedenu promjenu. Također je bitno za naglasiti da se u našem društvu vlasništvo od menadžmenta rijetko razdvaja te baš zbog navedene činjenice i činjenice da je vlasnik zapravo taj koji vodi društvo i donosi poslovne odluke; promjena koja nije sistematično pripremana, osjeti se i dovodi do izazova u nastavku vođenja društva. Svakako bih naglasio da je, iz aspekta Banke,  menadžment društva ključan za donošenje svih odluka vezano za praćenje i financiranje društva, te je zato iznimno važan kontinuitet u vođenju i upravljanju društvom. Stoga, bitno je  pripremiti preuzimanje kako bi se kontinuitet poslovanja i donošenja odluka nastavio na zadovoljstvo svih dionika procesa. Kao Banka, aktivno smo sudjelovali u procesima prijenosa poslovanja, dok je naša uloga pronalaženje najboljih rješenja za eventualno financijsko praćenje navedenih transakcija", zaključio je Gomerčić.

U razvijenim zemljama s dugom tradicijom poduzetništva i privatnog vlasništva, udio obiteljskih poduzeća kreće se između 70 i 80 posto, dok je udio zaposlenih u obiteljskim poduzećima približno 50 posto ukupnog broja zaposlenih u privatnom  sektoru. Obiteljska poduzeća imaju značajan utjecaj i na gospodarstvo Hrvatske , te je potrebno usmjeriti pažnju svih relevantnih dionika na stvaranje preduvjeta za osiguranje kontinuiteta poslovanja obiteljskih poduzeća. Prijenos vlasništva i upravljanje obiteljskim poduzećima jedan je od najvećih izazova s kojim će se suočiti veliki broj obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj u predstojećih pet godina.

Business Transfer Barometar istraživanje u Hrvatskoj, koje je u 2015. godini proveo CEPOR, pokazalo je da više od 5.300 poduzeća u Hrvatskoj, s približno 57.000 zaposlenih spadaju u kategoriju rizičnih poduzeća čiji vlasnici, bez obzira na svoje godine starosti, ne planiraju budućnost poduzeća nakon njihovog povlačenja u mirovinu, te podcjenjuju složenosti dugotrajan proces prijenosa poslovanja.