Mirela Krstulović panelistica na konferenciji HGK u Splitu

06.11.2019

"3. studenog - dan od kada žene do kraja godine rade besplatno - zašto?"

 

Mirela Krstulović, direktorica regije za Poslovanje s pravnim osobama iz RBA, sudjelovala je na okruglom stolu Hrvatske gospodarske komore na temu razlike u plaćama između muškaraca i žena, pod nazivom "3. studenog – dan od kada žene do kraja godine rade besplatno – zašto?", u organizaciji HGK i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG. 

Prije samog panela, uvodna izlaganja održali su Joze Tomaš – predsjednik Županijske komore Split – koji je iznio podatke  Europske komisije po kojima žene rade dva mjeseca besplatno svake godine u odnosu na svoje muške kolege, te Dragica Jerkov – predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG – koja je naglasila kako je, prema provedenim istraživanjima, osobni dohodak žena u privatnom sektoru za 16,2 posto niži u odnosu na dohodak njihovih muških kolega za isti posao. U različitim zemljama taj je postotak različit, pa tako primjerice u Rumunjskoj iznosi 5 posto dok je u Njemačkoj 21 posto, te u Francuskoj 15 posto. 

Nakon uvodnog dijela uslijedila je panel rasprava, na kojoj su sudjelovale: Mirela Krstulović (RBA), Helena Budiša (UHY HB EKONOM d.o.o.), Dijana Kobas Dešković (MOM FORCE), Sandra Čanić  (Radisson Blu Resort), Leandra Vranješ Markić (Sveučilišta u Splitu), Katija Klepo (AD Plastik) i Alma Harašić Bremec (ŠKMER), te novinarka Nataša Bakotić kao moderatorica panela.  

Tijekom rasprave, panelistice su se osvrnule na stanje u svojim poslovnim sredinama te ukazale na niz faktora koji utječu na ovakvu situaciju – od onih subjektivnih, poput nižeg samopouzdanja žena, koje češće biraju niže plaćena zanimanja koja mogu više prilagoditi obiteljskim obvezama, do nedostatne infrastrukturne podrške – radnog vremena vrtića, kao i danas sve potrebnije podrške za osobe starije dobi. Ukazano je na važnost edukacije, kao i na važnost isticanja primjera uspješnih žena te postojanja žena mentorica. Navedeni su brojni prijedlozi kako bi se ovakvo stanje popravilo,poput poreznih rasterećenja i fleksibilnog radnog vremena. 

U svom dijelu izlaganja, Mirela Krstulović je naglasila: „U RBA postoji nulta stopa tolerancije za diskriminaciju po bilo kojem pitanju, pa tako i po pitanju spolova. Bankarstvo je, kao i većina uslužnih sektora, pretežito 'ženski' sektor, te je stoga razumljivo da su od ukupnog broja RBA zaposlenika 78 posto žene. No, želim istaknuti da je na prvoj B-3 razini managementa u RBA čak 76 posto žena, što je otprilike jednako udjelu žena u ukupnom broju zaposlenika. Na B-2 razini managementa, udio žena je 52 posto, a na B-1 razini 47 posto – što je višestruko više od 5 posto, koliki je prosječan udio žena izvršnih direktora na razini EU. Također, kako bismo aktivno doprinijeli balansu, odnosno boljoj organizacija poslovnog i privatnog života, u Banci je uvedeno i fleksibilno radno vrijeme te mogućnost rada od kuće“, zaključila je Krstulović. 

Prema procjenama i podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2017. godine, u Hrvatskoj živi više žena (51,7%) nego muškaraca (48,3%), a žena je i više među visokoobrazovanima – u prošloj godini 61,6% žena su magistrice znanosti, magistrice i sveučilišne specijalistice, a doktorica znanosti je 53,8%. Međutim, kada gledamo prosječne mjesečne isplaćene neto plaće, žene su u odnosu na muškarce manje plaćene.