Mirela Krstulović panelistica na forumu CEPORa u Splitu

29.03.2018

Mirela Krstulović, direktorica regije za Poslovanje s pravnim subjektima sudjelovala je na  raspravi  „Prijenos poslovanja u Hrvatskoj: želje vs. stvarnost“.  

 

Na održanom Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, u organizaciji Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća (CEPOR) i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu (EF Split), Mirela Krstulović – direktorica regije za Poslovanje s pravnim subjektima, sudjelovala je kao panelistica na panel raspravi pod nazivom „Prijenos poslovanja u Hrvatskoj: želje vs. stvarnost“. 

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća (CEPOR) ove godine organizirao je niz Foruma obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, s ciljem doprinosa promociji značaja obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. Nadalje, cilj je putem organizacije ovih događanja pružiti korisne informacije vlasnicima malih i srednjih (obiteljskih) poduzeća i svim zainteresiranim stranama na temu izazova razvoja i održivosti obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj.

Ovi su forumi također namijenjeni i osobama koje razmišljaju o započinjanju poduzetničke karijere putem preuzimanja (kupovine) već postojećeg malog poduzeća, te malim poduzećima čiji vlasnici planiraju razvoj poslovanja putem preuzimanja (akvizicije) drugi malih poduzeća.
S obzirom na fokus Raiffeisen banke na osnaživanje malih i srednjih poduzeća, RBA se pojavljuje u ulozi sponzora navedenih foruma koji su se održali u Rijeci, Puli, Splitu i Zadru, dok će posljednji ovogodišnji forum bit održan danas u Virovitici, na kojem će panelist biti ponovno predstavnik RBA, ovog puta Nikola Gomerčić, direktor regije za Poslovanje s pravnim subjektima.

Na svakom eventu predstavnik RBA svoja razmišljanja dijeli kao jedan od panelista na temu kako odabrati najbolje rješenje za transfer poslovanja i kada započeti proces. Zanimljivo i korisno je što na panel diskusijama sudjeluju i poduzetnici koji dijele vlastita iskustva u primjeni različitih modela izlaska iz poduzeća.
Tako su na održanom panelu u Splitu, osim Mirele Krstulović, sudjelovali i Helena Budiša, osnivačica i direktorica društva UHY HB Ekonom, potom Antonio Stipinović, koji je već druga generacija u obiteljskom poduzeću Stobreč Pekara, te Andrija Polić, vlasnik i direktor poduzeća Stella Meditteranea. U uvodnom dijelu predavanja istaknuto je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u vlasništvu generacije 55+ više od 1.800 poduzeća (31,5% od ukupnog broja), s više od 18.000 zaposlenih.

Tijekom održane panel rasprave, Mirela Krstulović je naglasila: „Pohvalila bih ovom prilikom CEPOR za inicijativu na organizaciji ovakvih skupova, jer se radi o iznimno važnoj i aktualnoj temi, na koju sve češće nailazimo u razgovorima s našim klijentima. Vlasnici većeg dijela micro i malih poduzeća, osnovanih 90-tih godina, sad kreću u drugi ili treći investicijski ciklus te je kod razgovora o financiranju neizbježno pitanje tko će voditi poslovanje nakon 5 i više godina. Prijenos poslovanja u obiteljskim je poduzećima od posebnog značaja, jer je, pored očuvanja opstojnosti poduzeća, od najvećeg značaja održavanje skladnih odnosa u obitelji. Smatram izuzetno potrebnim što više poticati poduzetnike da razgovaraju otvoreno o ovoj temi i pripreme se na promjene koje dolaze prilikom prijenosa poslovanja. Mi kao Banka, sa svakim našim klijentom koji se suočava s ovim problemom te mu je potreban određeni oblik financiranja, ili pak samo savjetovanja u domeni financija, individualno radimo na pronalaženju najoptimalnijeg rješenja za poduzeće i vlasnika. Također, voljela bih naglasiti da je ovakva platforma izvanredan način na koji smo uspostavili i ojačali odnose koje njegujemo s našim klijentima, te izvrsna prilika da u drugačijem okruženju pružimo podršku njihovom poslovanju te klijente pripremimo na promjene koje slijede“, zaključila je Krstulović.

U razvijenim zemljama s dugom tradicijom poduzetništva i privatnog vlasništva, udio obiteljskih poduzeća kreće se između 70 i 80 posto, dok je udio zaposlenih u obiteljskim poduzećima približno 50 posto ukupnog broja zaposlenih u privatnom  sektoru. Obiteljska poduzeća imaju značajan utjecaj i na gospodarstvo Hrvatske , te je potrebno usmjeriti pažnju svih relevantnih dionika na stvaranje preduvjeta za osiguranje kontinuiteta poslovanja obiteljskih poduzeća. Prijenos vlasništva i upravljanje obiteljskim poduzećima jedan je od najvećih izazova s kojim će se suočiti veliki broj obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj u predstojećih pet godina.

Business Transfer Barometar istraživanje u Hrvatskoj, koje je u 2015. godini proveo CEPOR, pokazalo je da više od 5.300 poduzeća u Hrvatskoj, s približno 57.000 zaposlenih spadaju u kategoriju rizičnih poduzeća čiji vlasnici, bez obzira na svoje godine starosti, ne planiraju budućnost poduzeća nakon njihovog povlačenja u mirovinu, te podcjenjuju složenosti dugotrajan proces prijenosa poslovanja.