Miljenko Graovac i Luka Mak govornici na konferenciji SHIFT Money

28.11.2018

Ono što nas veseli, je činjenica da će otvoreno bankarstvo uvesti i neke nove biznis, ali i operativne modele te će biti puno iskoristivih prilika za bankarstvo, rekao je Graovac.

 

Miljenko Graovac – voditelj Digitalnih kanala RBA i Luka Mak – specijalist Razvoja digitalnih kanala RBA, sudjelovali su u sklopu SHIFT Money konferencije na Fireside chatu i panelu, na temu otvorenog bankarstva i izazova koji stoje pred digitalnim bankarstvom.  

Prvog dana konferencije, održana su predavanja na temu uspješnih bezgotovinskih udruženja, decentraliziranih platnih platformi te budućnosti FinTech produkata i automatizirane robotike te umjetne inteligencije, koja su poslužila kao uvod u Fireside chat koji je uslijedio, a na kojem je Miljenko Graovac bio govornik. Moderator ovog kratkog panela, pod nazivom „Open Banking and the Challenge of becoming a Fintech Bank“ bio je Ivan Brezak Brkan (Netokracija), a fokus razgovora je bilo otvoreno bankarstvo te izazovi uvođenja platnih sustava u digitalno doba. 

Miljenko Graovac je u svom izlaganju između ostalog naglasio: „Prvi korak oprema otvorenom bankarstvu je već napravljen, odnosno uskoro se uvodi PSD2 direktiva, koja će sigurno uzburkati platni sustav u Europi. Ono što nas veseli, je činjenica da će otvoreno bankarstvo uvesti i neke nove biznis, ali i operativne modele te će biti puno iskoristivih prilika za bankarstvo. Danas je bankarstvo bitno drugačije u odnosu na bankarstvo prije svega desetak godina. Tada nitko ne bi pomišljao na partnerske odnose banaka i vanjskih Fintech kompanija, dok je danas to normalno, ako ne i nužno. Dodatno, kada govorimo o novim i unaprijeđenim procesima u digitalnom dobu, moramo spomenuti i customer experience, jer je ono danas najvažnije za unaprjeđenje poslovanja i očuvanje tržišne pozicije. Naime, cijela industrija će morati prihvatiti otvoren oblik bankarstva, ali ono po čemu će se „igrači“ na tržištu razlikovati je upravo pružanje optimalnog, ili možemo reći najboljeg korisničkog iskustva. To je ono što mi u RBA pokušavamo stvoriti“.

U dijelu razgovora, za koji su se najviše interesirali okupljeni, vezano uz rad na projektima u RBA i suradnja sa start-upovima, Graovac je izjavio: „Bankarska industrija je poznata po tome što je izuzetno spora u usvajanju promjena, te je to još jedan od izazova koje mi u RBA želimo promijeniti. Primjerice, kada se počelo govoriti o SCRUM-ovima, agilnim i adaptivnim metodologijama rada i sl., bilo je otpora, ali smo onda uvidjeli da je takav način rada zapravo vrlo prirodan i brzo smo ga prigrlili. Postoji više projekata na kojima trenutno radimo i zbog kojih smo uzbuđeni, te vjerujem da ćete uskoro biti i vi!“.

Kada je Brezak Brkan pitao što RBA radi po pitanju start-upova, Graovac je rekao: „Kao što sam rekao, danas je suradnja sa novoosnovanim poduzećima i više nego poželjna. Tako je Raiffeisen Bank International (RBI) nedavno pokrenuo Elevator Lab program koji je čak proglašen za najbolji program ubrzanja razvoja novoosnovanih poduzeća na području Europe. RBA posljednje dvije godine poziva sve start-upove te ih prijavljuje na ovaj program, a vjerujem da ćemo ovu dobru praksu nastaviti i u budućnosti“, zaključio je Graovac.

Drugi dan konferencije održana su predavanja na temu kripto valuta, digitalnih iskustava korisnika, Blockchain tehnologija i umjetne inteligencije u modernom digitalnom dobu te utjecaju na bankarsku industriju. Predavanja su poslužila kao uvod u drugi panel pod nazivom „On the Edges: Making crypto, AI and Open Banking a Reality“, na kojem su sudjelovali: Luka Mak (RBA), Dejan Roljić (Eligma), Stjepan Pavlek Posavec (Koios), Srđan Mahmutović (Kriptomat) te Ivan Brezak Brkan kao moderator panela.

Nakon uvodnog dijela, Luka Mak je u svom dijelu izlaganja izjavio: „Svakako se nalazimo na prekretnici. Ovo je vrlo zanimljivo doba za bankarsku industriju, unutar kojega svaka banka za sebe pokušava pronaći optimalni model poslovanja, uz obavezno korištenje novih tehnologija u svrhu razvoja najboljeg korisničkog iskustva. Naravno, nije realno za očekivati da će banke ovo same uspjeti razviti, ali zato su Fintech poduzeća tu da nam pomognu i da budu naši partneri u poslovanju “. Na pitanje: „Kako vas vaši korisnici doživljavaju te cijene li vaša nastojanja u razvoju novih korisničkih iskustava?“, Mak je odgovorio: „Moramo razlikovati usluge i produkte. Naime, korisnici i dalje vjeruju u puno većoj mjeri bankama nego online nebankarskim poduzećima. Banke imaju reputaciju i tradiciju, te je vrlo teško ignorirati našu trenutnu poziciju. Također, mi ne zanemarujemo činjenicu da se nalazimo u doba nove digitalne ere, unutar koje se moramo boriti s Fintech kompanijama na tržištu, te upravo iz tog razloga razvijamo i pronalazimo najbolje načine i usluge kojima ćemo korisničko iskustvo dići na jednu drugu razinu“.

Kao zaključak svoga izlaganja, Mak je poručio: „Danas nam je najveći izazov privući mlade profesionalce iz IT-ja. Sada ih na tržištu ima svega nekoliko stotina, a trebalo bi ih biti više desetaka tisuća, kako bi se pokrile potrebe industrije, ali i tržišta. To je još jedan izazov koji dijelimo s Fintech kompanijama na tržištu. Ali, usvajanje i korištenje novih tehnologija, procesa i rješenja, svakako su nam danas alati kojima možemo, čak i kao banka, privući mlade profesionalce i zadati im izazove koji će im sigurno biti zanimljivi“, zaključio je Mak.

SHIFT konferencija najveće je regionalno Developer okupljanje koje u dva konferencijska dana, s više od dvadeset predavanja i panel diskusija obrađuje najaktualnije developer trendove, predstavlja uzbudljiva tehnološka rješenja te na jednom mjestu okuplja IT stručnjake i mlade entuzijaste iz svih dijelova svijeta. Već sedam godina zaredom, govornici iz vodećih svjetskih IT kompanija poput Googlea, Microsofta ili Amazona donose novosti o brzorastućem tržištu te primjere primjene tehnoloških rješenja u lokalnim okvirima.