Michael Müller panelist na konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“

28.05.2018

Michael Müller, predsjednik Uprave RBA, sudjelovao je kao panelist na konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, u panelu pod nazivom „Možemo li školom financirati život u Hrvatskoj?“.

 

Michael Müller, predsjednik Uprave RBA, sudjelovao je kao panelist na konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, u panelu pod nazivom „Možemo li školom financirati život u Hrvatskoj?“.

Prije početka panela i rasprave, uvodna izlaganja koja su ujedno i poslužila kao uvod u diskusiju, održao je doc.dr.sc. Goran Vlašić, profesor s Ekonomskog fakulteta te učenici prirodoslovne škole „Vladimir Prelog“. Nakon uvodnih izlaganja, uslijedio je panel „Želimo dobro živjeti ovdje: Kako mladima otvoriti dobre poslovne prilike?“, na kojem su sudjelovali: prof.dr.sc. Radovan Fuchs (Savjetnik premijera),  Marija Knežević Kajari (MRMS), Marina Nekić (HZZ), Dražen Maksimović (Obrtničko učilište), Mario Bebić (Hrvatska pošta) i Vedran Prpić (HEP).

Uslijedila je druga panel rasprava i diskusija, na kojoj su sudjelovali Michael Müller (RBA), Zdenko Adrović (HUB), mr.sc. Vedran Šošić (HNB), doc.dr.sc. Božidar Jaković (EFZG) i prof.dr.sc. Zoran Kurelić (FPZG) te Ana Dasović iz 24sata, kao moderatorica panela.  

Nakon uvodnog dijela, Müller je u svom dijelu izlaganja među ostalim naglasio: „Stečena stručna znanja su dobra osnova, ali zasigurno nisu dovoljna s obzirom na brzi razvoj tehnologija koje mijenjaju načine poslovanja. Danas nam je kod odabira kandidata važna spremnost na kontinuirano obrazovanje, suradnja te spremnost na rad u timova, jer je današnje poslovanje dinamično i sve je veća potreba za manjim, projektnim, agilnim timovima te pojedincima koji se mogu lako i brzo prilagoditi takvom načinu rada. Osim razumijevanja tehnologija rada, naprednih metoda obrade podataka, modeliranja, programiranja i dr., važne su nam i ostale vještine te znanja koja nam pomažu prilikom kreiranja naših proizvoda – npr. razumijevanje psihologije potrošača, bihevioralna ekonomija, napredne marketinške i komunikacijske vještine“.

Kada su se na panelu dotaknuli školstva i obrazovanja, Müller je poručio: „Upravo su stručnjaci iz STEM područja trenutno vrlo važni jer je to područje gdje je interdisciplinarnost već inkorporirana u sustav obrazovanja. Voljeli bismo vidjeti i druge programe obrazovanja koji anticipiraju potrebe budućeg tržišta rada, ne samo po razvoju tehničkih vještina nego i razvoju načina razmišljanja i soft kompetencija potrebnih za uspješno poslovanje – od otvorenosti za promjene, razumijevanja potreba za stalnim učenjem, agilnom prilagodbom promjenjivim zahtjevima klijenata i sl. Ono što moram posebno naglasiti je činjenica da veliku vrijednost vidimo u povezivanju obrazovnog sustava i gospodarstva, u uspostavljanju suradnje koja može omogućiti razvoj kadrova potrebnih već danas“.

Kao zaključak svoga izlaganja, Müller je poručio: „U suradnji s visokoškolskim institucijama usmjereni samo na pružanje prilika za stručnu praksu, gdje u realnom poslovnom okruženju studenti imaju priliku staviti stečena teoretska znanja u poslovni kontekst, ali i donijeti informirane odluke o odabiru specijalističkih smjerova na fakultetima. RBA na taj način ima priliku iz prve ruke graditi imidž atraktivnog poslodavca, te se možemo pohvaliti da naša praksa govori kako određen broj praktikanata, ali i studenata koji rade privremene studentske poslove, odabire upravo RBA kao poslodavca svog prvog izbora“, zaključila je Müller.

Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" prva je i najveća konferencija o obrazovanju u Hrvatskoj koja na jednom mjestu okuplja sve interesne javnosti vezane za ovu najvažniju tematiku hrvatskog društva – od Ministarstva znanosti i obrazovanja, veleposlanstva, uglednih znanstvenika i profesora do studenata. 24sata, kao organizator konferencije, već četvrtu godinu zaredom sustavno ističe obrazovanje kao ključnu odrednicu razvoja budućnosti Hrvatske putem istoimene rubrike u tiskanom izdanju 24sata kao i na web portalu, dok se RBA drugu godinu zaredom projektu pridružila kao partner projekta.

Cilj konferencije je poticati promjene te podignuti razinu opće svijesti o važnosti obrazovanja za budućnost Hrvatske. Također, jedan od važnijih ciljeva projekta je dati prostor za izražavanje mišljenja svim važnim interesnim skupinama vezanim za obrazovanje, potaknuti generalnu raspravu te potaknuti razvoj i obrazovanje u deficitarnim zanimanjima važnima za budućnost Hrvatske, posebice iz STEM područja. Krajnji željeni cilj je pretvoriti temu obrazovanja u najvažniju temu u hrvatskom društvu.