Michael Georg Müller panelist na KPMG-ovoj konferenciji "Puls gospodarstva"

09.03.2017

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), sudjelovalo je kao panelist na stručnoj konferenciji KPMG-a, pod nazivom "Puls gospodarstva".

 

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), sudjelovalo je kao panelist na stručnoj konferenciji KPMG-a, pod nazivom "Puls gospodarstva", na temu aktualnih trendova u gospodarstvu i poduzetništvu.

KPMG Hrvatska, uz partnere Hrvatsku udrugu poslodavaca i Jutarnji list, organizator je predstavljanja istraživanja "Puls gospodarstva" koje je tijekom 2016. godine provedeno u devet zemalja Srednje i Istočne Europe, s detaljnim osvrtom na rezultate hrvatskih ispitanika. U okviru ovog eventa, održan je i dinamičan panel s osvrtom na teme iz istraživanja i rezultate, a među sudionicima panela je bio i Michael Georg Müller.

Panelu je prethodila prezentacija rezultata istraživanja koju je održao Domagoj Vuković (Senior manager u KMPG-u), te je postavio kontekst za diskusiju koja je uslijedila na panelu.

Sudionici panela, uz g. Müllera, bili su: Nikola Dujmović (predsjednik Uprave, SPAN), Davor Majetić (glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca), Hrvoje Stojić (direktor Ekonomskih istraživanja Addiko banke), Igor Gošek (Partner u KPMG-u), a moderator panela bio je Frenki Laušić, novinar Jutarnjega lista. Panel je pokrio veliki broj tema relevantnih za gospodarstvo. U uvodom se dijelu razgovaralo o različitim razinama optimizma s obzirom na prognoze kretanja gospodarstva, pri čemu se diskutiralo o razlozima pesimizma Poljaka, odnosno optimizma vezanog uz prognoze hrvatskoga gospodarstva.

Panelisti su se osvrnuli i na poreznu politiku hrvatske Vlade, u kontekstu poslodavaca te utjecaja i doprinosa kojega Hrvatska udruga poslodavaca može dati. Interesantno je bilo i dijeljenje mišljenja i iskustva vezanih za zadržavanje kvalitetne radne snage koja je identificirana kao ključni pokretač konkurentnosti. Budući da su hrvatski ispitanici u istraživanju pokazali da smo na razini zemlje zabilježili porast u traženju dugoročnih izvora financiranja, razgovaralo se o razlozima povećanja s jedne strane, a s druge o najčešćim zaprekama pri pronalaženju dugoročnih izvora financiranja. Disruptivna tehnologija i big data posljednje su velike tematske cjeline koje su bile tema panela, te su potaknule iznimno zanimljive poruke panelista.

Iz izlaganja Michaela Georga Müllera izdvajamo sljedeće izjave: "Kompanije veliku većinu stvari imaju u vlastitim rukama kada je riječ o zadržavanju kvalitetnih zaposlenika. Ako svi u kompaniji imaju zajedničko razumijevanje o kvaliteti, onda možemo i implementirati puno lakše ono što je važno visoko vrijednim zaposlenicima. Stručna i tehnička znanja bila su oduvijek važna i ostat će, no dinamično okruženje u kojem radimo i gdje su promjene neprekidne, važan je cijeli niz kompetencija, pored stručnih znanja. Raiffeisen banka svjesna je u potpunosti na koji način funkcioniraju pripadnici nove generacije, kako se mijenja tržište i kako djeluju disruptivne tehnologije. Mi stavljamo naglasak na bolje poznavanje i razumijevanje korisnika bankarskih usluga, čak i izvan onoga što trenutno možemo ponuditi. Svoj razvoj vidimo upravo o potpunom fokusu na klijente, na njihove potrebe i na razumijevanje njihovih očekivanja. Količina podataka kojima raspolažemo raste eksponencijalno, kao i informacije izvedene iz njih, no to još uvijek nije ni približno dovoljno. Kada govorimo u dugoročnom financiranju, mi smo uvijek spremni financirati projekte sa zdravim temeljima. Teškoće u pristupu izvorima financiranja mogu imati novi poduzetnici koji nemaju ni povijest poslovanja niti kvalitetne kolaterale, stoga oni ovise o ponudi rizičnoga kapitala (venture)", zaključuje Müller.