Michael Georg Müller na konferenciji Razdoblje niskih kamatnih stopa

07.12.2017

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, sudjelovao je kao panelist na konferenciji „Razdoblje niskih kamatnih stopa“.

 

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, sudjelovao je kao panelist na konferenciji „Razdoblje niskih kamatnih stopa“, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Jutarnjeg lista i Hrvatske udruge banaka.

Prije početka panela i rasprave, uvodna izlaganja koja su ujedno i poslužila kao uvod u diskusiju, održali su Velimir Šonje – „Determinante kamatnih marži 2000. – 2017.“ i Guste Santini – „Zakon spojenih posuda: kamatne stope, tečaj i porezi“.  

Uvodne prezentacije poslužile su kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila, te je održana i  diskusija pod nazivom „Budućnost kamatnih stopa u Hrvatskoj“, na kojoj su sudjelovali: Michael Georg Müller (RBA), Marijana Ivanov (Ekonomski fakultet u Zagrebu), Zvonimir Savić (HGK), Vedran Šošić (HNB) Christoph Schoefboeck (ERSTE) i Frenki Laušić (Jutarnji list) kao moderator rasprave.

Nakon uvodnog dijela, Müller je u svom dijelu izlaganja među ostalim naglasio: „Smatram da je u Hrvatskoj vrlo visoko osiguranje depozita i to iznad prosjeka Europske unije. Ono što također primjećujemo je i vrlo visoka adekvatnost kapitala na tržištu. Kada govorimo o kreditiranju, možemo reći da je dinamika kreditiranja počela sa svojim oporavkom već prošle, odnosno 2016. godine, te je trend kreditiranja pozitivan i ove godine, unatoč krizi u Agrokoru. Naglasio bih također da se hrvatsko gospodarstvo mora razvijati dalje te moramo i dalje raditi na smanjenju NPL-ova, što je još uvijek goruće pitanje. Dodatno, imamo veliki broj poduzeća koje se kreditira van granica RH, zbog povoljnijih uvjeta, ali smo svjedoci i da se jedan dio portfelja počeo vraćati i u Hrvatsku. Konačno, kao zaključak, rekao bih da prilika za Hrvatsku leži u orijentiranju na izvoz visokokvalificiranih proizvoda“, zaključio je Müller.