Ivana Jelaš panelistica na Godišnjoj skupštini ACI Hrvatska

12.05.2017

Ivana Jelaš, direktorica Upravljanja aktivom i pasivom RBA, sudjelovala je kao panelistica na Godišnjoj skupštini udruženja ACI Hrvatska.

 

Ivana Jelaš, direktorica Upravljanja aktivom i pasivom RBA, sudjelovala je kao panelistica na Godišnjoj skupštini udruženja ACI Hrvatska, ACI Hrvatska financijsko tržišno udruženje. Konferencija je ove godine organizirana kroz niz zanimljivih predavanja, te je uvod u panel diskusiju bilo predstavljanje aktivnosti Udruženja te prezentacije pod nazivom „EUR HRK Trading statistics“, u organizaciji medijske agencije Thomson Reuters, te „Trends in macro asset classes“, u organizaciji poduzeća Nomura.

Ivana Jelaš sudjelovala je na panelu „Kunsko kreditiranje – ograničenja i rizici“, na kojem je fokus bio stavljen na trend povećanja kunskog kreditiranja. Na panelu su sudjelovali i ostali predstavnici vodećih banaka, kao i Hrvatske narodne banke, a panelisti su bili: Hrvoje Dolenec (ZABA), Tomislav Ridzak (HNB), Marko Bolanča (Addiko bank) i Ivo Balen (ZABA).

Na panelu se raspravljalo o trenutnom trendu povećanja kunskoga kreditiranja, uz kontinuirani rast potražnje za kunskim kreditima stanovništva, ali i sektora poduzeća, te se raspravljalo o ograničenjima rasta kao i potencijalnim rizicima s obzirom da na strani izvora financiranja bankarskoga sustava još uvijek prevladavaju depoziti u stranoj valuti, dok kunske izvore banaka predstavljaju kunski transakcijski računi. Raspravljalo se i o nedostatku adekvatnih tržišnih instrumenata na domaćem tržištu za upravljanje kunskom likvidnošću i kamatnom pozicijom, kao i izostanak dugoročnih izvora financiranja u kunama. Kao zaključak, nametnula se važnost nastavka trenda kunskoga kreditiranja, a da bi se to ostvarilo, donesen je zaključak o tome da je preduvjet za to povećanje kunskih depozita domaćih sektora, posebice oročenih depozita stanovništva kao i razvoj ostalih tržišnih instrumenata u domaćoj valuti na duži rok.