Irena Bašić Štefanić panelistica na konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“

13.11.2018

"Generacije koje ulaze na tržište rada žele banku na svom dlanu i u pokretu te žele banku koja je brza i uvijek dostupna", rekla je Bašić Štefanić.

 

Irena Bašić Štefanić, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima RBA, sudjelovala je kao panelistica na konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, u panelu pod nazivom „Možemo li postati Singapur? Najbolji hrvatski poslodavci budućnosti“.

Prije početka panela i rasprave, uvodno izlaganje koje je ujedno i poslužilo kao uvod u diskusiju, održao je dr. Boris Jokić, voditelj Instituta za znanstvena istraživanja, koji je govorio o aspiracijama djece i mladih te predstavio njihovu viziju Hrvatske u budućnosti. Zatim je uslijedilo predavanje Nenada Bakića, osnivača projekta Croatian Makers, dok je nakon uvodnih izlaganja, uslijedio panel „Tablet ili ideja: Je li reforma već sad zastarjela?“, na kojem su sudjelovali: Marko Košiček (MZO), Eli Pijaca Plavšić (GOOD inicijativa), Tihomir Engelsfeld (V Gimnazija), Sanja Šprem (Sindikat učitelja), Zvonimir Bošnjak (PKG) i Boris Počuča (OŠ Ivan Cankar).  

Prije početka drugog panela, dr. Ranko Rajović, voditelj NTC programa i sveučilišni profesor, održao je predavanje na temu načina učenja kod djece – „Duboka pažnja nestaje, kako je vratiti“ – koje je u potpunosti zaokupilo pažnju svih okupljenih, ali ujedno i poslužilo kao uvod u raspravu koja je uslijedila, na kojoj su sudjelovali: Irena Bašić Štefanić (RBA), Ana Mandac (MINGO), Nela Bučević (Coca-Cola), Vlado Brkanić (RRIF), Blagica Petrovac Šikić (PLIVA), Ivana Širić (Podravka) te Igor Alborghetti kao moderator panela.   

Nakon uvodnog dijela, Bašić Štefanić je u svom dijelu izlaganja izjavila: „Korisnici bankarskih usluga danas očekuju sasvim druge stvari od svoje banke, nego je to bio slučaj ranijih godina. Generacije koje danas ulaze na tržište rada žele banku na svom dlanu i u pokretu te žele banku koja je brza i uvijek dostupna. Mi se u RBA uistinu trudimo da odgovorimo na sve potrebe naših klijenata, ali za to nam trebaju potpuno nove i drugačije vještine i znanja te imamo drugačija očekivanja od zaposlenika, nego je to bio slučaj prije desetak godina. Mi danas trebamo znanja i vještine iz STEM područja, potrebni su nam informatičari te društvenjaci, odnosno, potrebni su nam razni profili zanimanja koji će nam pomoći te zajedno s nama kreirati i dalje razvijati digitalne kanale komunikacije te mobilne aplikacije“.

Kada su se na panelu dotaknuli stanja u školstvu i obrazovanja mladih generacija, Bašić Štefanić je naglasila: „Treba nam malo više optimizma i povjerenja u činjenicu da nije prekasno te da se stvari mogu mijenjati nabolje. Smatram da svatko iz svoje uloge mora raditi na tome. Primjerice, mi smo u RBA pokrenuli nekoliko uspješnih projekata te ih predali na upravljanje našim zaposlenicima, koji do tada na takvim zadacima nikada nisu radili i mogu reći da kada ljudima date prostora za učenje te povjerenje, oni vas ugodno iznenade i dokažu da za optimizam, čak i u Hrvatskoj, nije kasno “.  

Kao zaključak svoga izlaganja, Bašić Štefanić je poručila: „Moramo biti svjesni da mladi ljudi danas ne odlaze iz Hrvatske samo zbog niskih primanja. Mi kao poslodavci moramo iz svoje uloge kreirati zaposleničko iskustvo koje će biti izazovno, nagrađujuće te poticajno za mlade zaposlenike, kako bismo profesionalce zadržali na poslu te ih dodatno stimulirali. Smatram da je to moguće i pohvaljujem ovu inicijativu te priželjkujem da ih bude veći broj“, zaključila je Bašić Štefanić.

Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" prva je i najveća konferencija o obrazovanju u Hrvatskoj koja na jednom mjestu okuplja sve interesne javnosti vezane za ovu najvažniju tematiku hrvatskog društva – od Ministarstva znanosti i obrazovanja, veleposlanstva, uglednih znanstvenika i profesora, poslodavaca te studenata. 24sata, kao organizator konferencije, već četvrtu godinu zaredom sustavno ističe obrazovanje kao ključnu odrednicu razvoja budućnosti Hrvatske putem istoimene rubrike u tiskanom izdanju 24sata kao i na web portalu, dok se RBA drugu godinu zaredom projektu pridružila kao partner projekta.

Cilj konferencije je poticati promjene te podignuti razinu opće svijesti o važnosti obrazovanja za budućnost Hrvatske. Također, jedan od važnijih ciljeva projekta je dati prostor za izražavanje mišljenja svim važnim interesnim skupinama vezanim za obrazovanje, potaknuti generalnu raspravu te potaknuti razvoj i obrazovanje u deficitarnim zanimanjima važnima za budućnost Hrvatske, posebice iz STEM područja. Krajnji željeni cilj je pretvoriti temu obrazovanja u najvažniju temu u hrvatskom društvu.

Više o konferenciji i programu, možete pročitati na stranicama 24sata