Imovina naših klijenata je sigurna

03.03.2022

S obzirom na pojačani interes na temu Raiffeisen Bank International i njene izloženosti na ruskom i ukrajinskom tržištu te povezanosti s našom lokalnom RBA bankom u Hrvatskoj,dijelimo pojašnjenje s ciljem pojašnjenja međusobnih odnosa i naglaska na neometano i normalno poslovanje RBA banke u Hrvatskoj.

 

Za početak želimo reći kako su sve usluge RBA banke, svi proizvodi, sva domaća i međunarodna plaćanja (izuzev onih obuhvaćenih sankcijama) dostupna našim klijentima. Također, gotovina je i nastavit će biti dostupna u iznosima koji zatraže.

RBA u Hrvatskoj jedna je 13 banaka austrijske Raiffeisen Bank International Grupe (RBI) koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe.

Na temelju iskustava iz proteklih godina, razvili smo dokazani pristup koji štiti naše klijente. On se sastoji od (a) konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i nas ne izlažemo značajnom riziku na hrvatskom tržištu, (b) visoke razine likvidnosti i kapitala koji su značajno iznad svih zahtjeva europskih regulatora i (c) vrlo stroge strategije iz koje proizlazi naša samoodrživost, kako nas, tako i drugih članica RBI Grupe. Dodatno, naša visoka razina likvidnosti nam omogućava da u svakom trenutku podmirimo svoje obveze.

U našem slučaju to znači da nemamo direktnu izloženost i poslovanje usmjereno na pogođena tržišta Rusije i Ukrajine i samim time nema direktnog utjecaja na naše poslovanje.

„Dok svjedočimo razornim posljedicama za stanovnike Ukrajine koje proizlaze iz trenutačnog sukoba, činimo sve što odgovorni bankari moraju pružiti svojim klijentima - sigurnu banku i sigurnost dostupnosti novca, proizvoda i usluga.
Povjerenje koje nam naši klijenti proteklih 28 godina pružaju, proizlaze iz rada i partnerskog odnosa kojeg svakodnevno obnavljamo, a ostvareni financijski rezultati iz protekle godine dokaz su da je RBA poslovanje u snažnoj formi. Gotovo cjelokupno poslovanje, točnije 97%, odnosi se na poslove u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji. Uz to, imamo visoku likvidnost i kapitaliziranost s postotkom adekvatnosti kapitala od 23%. Naši relevantni omjeri likvidnosti i kapitaliziranosti uvelike premašuju propisane regulatorne zahtjeve i pokazuju rekordnu razinu likvidnosti. Ta brojka nas svrstava u jednu od najviše kapitaliziranih banaka u Europi“, izjavila je Liana Keserić, predsjednica Uprave RBA.

Upravo zato možemo sa sigurnošću potvrditi kako je novac i imovina naših klijenata u Hrvatskoj sigurna.
Johann Strobl, predsjednik Uprave u RBI-ju izjavio je: „Pratimo situaciju i sankcije koje se produžuju gotovo svakodnevno. Ono što znamo i što želimo naglasiti jest da je naša stopa osnovnog kapitala dovoljna za nastavak normalnog poslovanja, čak i pod ovakvim nezamislivim scenarijem.“

Tu smo za sva pitanja svojih klijenata. Možete nas posjetiti u 63 poslovnice širom Hrvatske, kontaktirati na info telefon na broju 072 62 62 62, javiti nam se na društvenim mrežama i na info email adresu info@rba.hr.