Fed bez iznenađenja

30.01.2020

Nešto izraženije trgovanje jučer je zabilježeno na domaćem obvezničkom tržištu. 

 

Domaće tržište
Nešto izraženije trgovanje jučer je zabilježeno na domaćem obvezničkom tržištu. Uz ukupan prijavljeni promet od 97,5 mil. kuna trgovalo se glavninom odvijalo na VK krivulji prinosa.

Inozemno tržište
Na jučerašnjem zasjedanju, u skladu su očekivanjima, čelnici Feda zadržali su raspon referentne kamatne stope (1,50% - 1,75%) nepromijenjenim te su dali signale kako će monetarna politika zadržati svoj „pasivan“ karakter do daljnjeg obzirom da SAD ulazi u godinu predsjedničkih izbora. Kao reakcija na sastanak Feda cijene dionica na američkom tržištu su porasle dok su tek minimalne promjene zabilježena na obvezničkim i deviznim tržištima.

Daljnja sniženja kamatnih stopa trenutno nisu planirana te se još uvijek čekaju puni efekti dosadašnjih smanjenja kamatnih stopa. Prema našem zaključku, Fed trenutno zauzima pasivni položaj i uzima predah u dosadašnjem ciklusu smanjenja kamatnih stopa. U slučaju slabijih ekonomskih podataka i pokazatelja, što je u sljedećih nekoliko mjeseci izvjesno, ne može se isključiti mogućnost nastanka brzog dogovora i novog „rezanja“ kamatnih stopa. Također, većina monetarnih autoriteta će možda ipak razmisliti o iskorištavanju prilike monetarnog popuštanja prije ljetnih mjeseci iz razloga što će drugi dio godine obilježiti američki predsjednički izbori.