Enkelejd Zotaj održao predavanje na ovogodišnjem LEAP Summitu

21.03.2018

Enkelejd Zotaj, izvršni direktor IT-ja RBA, održao je predavanje na ovogodišnjem LEAP Summitu pod nazivom „Agility vs. Fragility“, dok je RBA na konferenciju podržala kao Zlatni sponzor.

 

Enkelejd Zotaj, izvršni direktor IT-ja Raiffeisen banke, održao je predavanje na ovogodišnjem LEAP Summitu u Zagrebu pod nazivom „Agility vs. Fragility“, dok je RBA na konferenciju podržala kao Zlatni sponzor. Organizatori konferencije su Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) i Innovation Factory.

Ostali govornici na dan otvaranja konferencije bili su: Ethan Pierse (Borderless Ventures), Branko Baričević (Europska Komisija), Alejtin Berisha (Finnish School International) i Ben Woldring (Bencom Group).

Ovom prilikom se okupljenima obratio Enkelejd Zotaj te izjavio: „Postati prilagodljiv i prilagoditi se promijeni, temeljni je atribut uspjeha. Kako se pridružiti novim zahtjevnim pothvatima, najvjerojatnije će determinirati vaš uspjeh i budućnost. Upravo su to karakteristike agilnosti i antifragilnih sustava, dok je Fragility rezultat krutosti i nesposobnosti, odnosno nespremnosti za promjenu. U svakom slučaju, sa svim promjenama i brzim tempom evolucije, postoje neke stvari koje ostaju iste. To su vrijednosti, kao jezgra. Vrijednosti su jednake i kada govorimo o jednostavnim zadacima, ali i kad su u pitanju složeni projekti. Tehnologija sama po sebi nije bitna, privremena je i u najboljem slučaju služi kao svojevrsno pojačalo (čineći dobre ideje boljima i loše najgorima). Inovacija je stoga rezultat perspektive, a ne tehnologije. Inovacija je rezultat kada stare stvari gledamo s novim očima kako bi se riješili novi problemi. Primjerice, kotač i kofer su stvari stare oko tisuća godina, a tek je prije svega 47 godina, kada su ljudi počeli putovati mnogo više, nekome pala na pamet sjajna ideja da stavi kotače pod kovčeg i stvori kovčeg na kotačima. To vrijedi i za blockchain tehnologiju, digitalno bankarstvo, kripto-valute I ostalo. Perspektiva je formirana radom, a ne samo razmišljanjem i čitanjem. Moj vam je savjet da počnete rano i pridružite se mješovitim timovima, te da uđete što prije u izazovne projekte, jer zapamtite, raznolikost stvara novu perspektivu", zaključio je Zotaj.

LEAP (Learn, Engage, Act and Progress) Summit je studentska konferencija, ove godine održana na Zagrebačkom Velesajmu u Zagrebu, od 15. do 17. ožujka 2018. godine. Konferencija je okupila više od 2.000 talentiranih sudionika i više od 60 predavača iz cijelog svijeta te se pozabavila aktualnim temama poput inovacija, poduzetništva, razvoja karijere, primjerima uspješnih poduzeća i inspiraciji. Jedan od glavnih fokusa konferencije, bilo je upravljanje promjenama u modernom vremenu. Tijekom tri dana, sudionici konferencije upoznavali su uspješna poduzeća i njihove lidere, slušali inspirativne govore i panele, te sudjelovali u networkingu te u radionicama pod stručnim vodstvom.

Posebno pozitivan aspekt konferencije bio je interaktivan pristup, između ostalih aktivnosti spominjemo i speed dating, tijekom kojega su se studenti imali prilike upoznati s velikim brojem potencijalnih poslodavaca, predstaviti se i izmijeniti kontakte.

Konferencija „Leap Summit“ pokretač je pozitivnih promjena u Hrvatskoj, u situaciji kada mladi odlaze izvan Hrvatske u potrazi za poslom. Cilj konferencije je okupljanje potencijalnih kandidata za zapošljavanje te s druge strane njihovih budućih poslodavaca. Tako je među ostalim, na konferenciji bio veliki broj stručnjaka iz vodećih kompanija, poduzetnika i inovatora, poput: Emila Tedechija (Atlantic Grupa), Ivane Kurtović (Reebok), Daniela Ackermanna (Degordian), Ivana Mrvoša (Include), Hrvoja Prpića (Business angel) i mnogih drugih utjecajnih osoba iz svijeta biznisa.