Dubravko Bukvić panelist na konferenciji Računalne igre 2018

20.09.2018

Konferenciju su otvorili predstavnici Sveučilišta i ostali počasni uzvanici, te je uslijedio niz kratkih predavanja i prezentacija stručnjaka iz područja računalne industrije.

 

Dubravko Bukvić, Program manager iz RBA, sudjelovao je kao panelist na stručnoj konferenciji „Računalne igre 2018“, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Zadru, Dubrovniku i Puli, te Sveučilišta Sjever, zatim Veleučilišta u Bjelovaru i VERNa te FOI-a, Visokog učilišta Algebra i Machinae, gradova Varaždina, Bjelovara i Daruvara, dok je generalni sponzor događaja bila RBA.

Konferenciju su otvorili predstavnici Sveučilišta i ostali počasni uzvanici, te je uslijedio niz kratkih predavanja i prezentacija stručnjaka iz područja računalne industrije. Tako su svoje prezentacije održali predstavnici poduzeća: Nanobit, Croteam, Cateia Games, Gamepires, Ironward, Exordium Games, te predstavnici stručne javnosti iz Machinae i Algebre.  

Nakon uvodnog dijela, uslijedila je panel rasprava pod nazivom „Uloga računalnih igara u obrazovanju i novi trendovi u razvoju računalnih igara“, kojeg su moderirali prof. art. Davor Švaić (Akademija dramskih umjetnosti) i Andrej Kovačević (Exordium Games), dok su panelisti bili: Dubravko Bukvić (RBA), Radovan Ivanović, Filip Vuković, Nikolina Petanjek i Jelena Malinarić (Nanobit), Damjan Mravunac (Croteam), Ana Bošković i Milena Mladenović (Cateia Games), Andrej Levenski (Gamepires), Hrvoje Horvatek (Ironward), Lovro Nola (Machina) i Ivan Porkolab (Algebra).

Bukvić je prilikom svog izlaganja naglasio sljedeće: „Banke su danas na prekretnici. Više ne možemo pričati o tromim mastodontima, već o organizacijama koje u svoje poslovanje sve više inkorporiraju agilne metode poslovanja te postaju adaptivne organizacije, koje koriste i nove tehnologije i primjenjuju nova znanja. Jedinstveni customer i user experience su fokus poslovanja, odnosno želim reći da banke postaju puno otvorenije i fleksibilnije nego su to bile u ne tako davnoj prošlosti. Također, sve više će se raditi i na gamefikaciji sadržaja, ali i usluga, a sve u svrhu pružanja što bolje i jednostavnije usluge krajnjim korisnicima“.

„Raiffeisen banka je već napravila velik iskorak prema digitalnom svijetu, i osim usluga koje nudimo, od nedavno koristimo i sasvim novi koncept poslovnica s digitalnim sadržajima, te ste čak mogli i prošetati našim novim poslovnicama u virtualnom svijetu prije njihovog otvorenja. Ono što želim reći je činjenica da je poprilično zanimljivo razdoblje ispred nas, te sam siguran kako ćemo imati sve veće potrebe za stručnjacima poput vas. Danas već tražimo i imamo potrebe za STEM profilima, odnosno mladim ljudima koji vole i cijene „out-of-the-box“ pristup rješavanju izazova“, zaključio je Bukvić.

U sklopu konferencije CECIIS koja se ove godine 29. puta održava na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, kao popratni događaj održala se stručna konferencija – Računalne igre 2018. Cilj ove konferencije je bio pružiti profesionalcima, studentima i drugim zainteresiranim pojedincima mjesto na kojem mogu prezentirati svoja stručna i razvojna postignuća. Važnost računalnih igara i razvoj tehnologije koja predstavlja osnovu napretka ove vrste igara je u stalnom porastu. Područja u kojima se računalne igre mogu koristiti su mnoga: obrazovanje, komuniciranje, suradnja, zabava itd.

Ova konferencija uključuje sljedeće teme od posebnog interesa (stručna/profesionalna domena):

• tehnologije za razvoj računalnih igara
• računalne igre kao alat u raznim stručnim područjima
• umjetna inteligencija u računalnim igrama
• strojno učenje u računalnim igrama
• grafičko oblikovanje (dizajn) i korisnička sučelja u računalnim igrama
• računalne igra i korisničko iskustvo
• kognitivni utjecaji računalnih igara
• društveni aspekti i utjecaji računalnih igara
• mogućnosti korištenja podataka iz računalnih igara
• računalne igre u obrazovanju
• vrste računalnih igara
• uporaba računalnih igara
• računalne igre kao virtualna stvarnost
• računalne igre u svakodnevnom životu.