Dodijeljena priznanja najboljim hrvatskim poduzetnicama

07.11.2018

Ovogodišnje pobjednice su Ana Lisak, Petra Mesarić, Maja Bujas i Diana Kobas Dešković.

 

Na završnoj svečanosti u zagrebačkom Algebra Labu, u organizaciji Mreže poduzetnica i poslovnih žena „Women in Adria“, održana je četvrta dodjela nagrada za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj, te su ovogodišnjim pobjednicama proglašene Ana Lisak, Petra Mesarić, Maja Bujas i Diana Kobas Dešković.

Tako su iz Mreže poduzetnica i poslovnih žena „Women in Adria“ izabrali najuspješnije poduzetnice u četiri kategorije. Ana Lisak (Catering Lisak) proglašena je najboljom poduzetnicom u kategoriji Inspirativna poduzetnica godine, Petra Mesarić (Smartway) u kategoriji Perspektivna poduzetnica godine, Maja Bujas (Me.mum) u kategoriji Start-up potencijala godine te Diana Kobas Dešković (Mamforce) u kategoriji Mikro poduzetnica godine. Kategorije su podijeljene prema tome koliko dugo poduzetnice posluju i imaju zaposlenika, a sve moraju bilježiti kontinuirani rast poslovanja.

Uvodna izlaganje održala je Ivana Matić, ujedno i osnivačica Mreže poduzetnica „Women in Adria“, te je ovom prilikom izjavila: „Koliko god nam je teško, ne želimo razmišljati o emigraciji ili  „uhljebljivanju“. Vjerujemo u razvoj poslovanja na hrvatskom tržištu i izvoz, dok od države tražimo da nas u tome podrži i učini sve kako bismo otvarale, a ne zatvarale radna mjesta“, zaključila je Matić. Potom je uslijedio kratak govor Gordane Deranje, predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je također naglasila: „Svako četvrto mjesto u Hrvatskoj nema dječji vrtić, pa žene nemaju mogućnost zaposliti se niti pokrenuti vlastiti posao. Jedan je to od razloga koji ih prisiljava na odlazak van. Kako bi im se omogućilo zapošljavanje i samozapošljavanje, potrebno je otvoriti dječje vrtiće i organizirati cjelodnevne boravke za starije članove obitelji. Naime, briga o najmlađima i najstarijima tradicionalno je na plećima žena, stoga trebamo utjecati i na promjene u društvu. Žene trebamo motivirati na pokretanje poduzeća i preuzimanje odgovornih funkcija u tvrtkama u kojima rade“.

Ispred Raiffeisen banke, kao sponzora dodjele nagrada najboljim poduzetnicama u Hrvatskoj, nastupila je Nataša Mlakar, direktorica Kreditnih proizvoda u poslovanju s gospodarstvom, te u svom obraćanju okupljenima naglasila: „Od samih početaka RBA u Hrvatskoj, prije 25 godina kad smo i sami bili mali i probijali se na vrlo konkurentnom tržištu, fokusirani smo na mikro, mala i srednja poduzeća kao glavne generatore rasta tržišta i razvitka te prosperiteta društva. Prije četiri godine, ponovno smo se suočili s pokretanjem nečeg novog. Jedan mikro poduzetnički tim, vrlo energičnih i upornih žena unutar, sada već velike Raiffeisen banke, prepoznao je da ste upravo vi glavne nositeljice potencijala rasta na tržištu, te se rado odvažio promijeniti pristup Banke poduzetnicama. Prva smo banka na tržištu koja se aktivno uključila u EBRD-ov program ženskog poduzetništva „Women in Business“, te smo organizirali gender intelligence radionice u Banci od Uprave do poslovnice. Zatim smo pokrenuli brojne edukacije širom Hrvatske, kako bismo educirali poduzetnice i razvili njihove kompetencije za tržišnu bitku, te organizirali networking druženja, u svrhu poticanja poduzetnica na razmjenu iskustava. Rezultat ovih napora je već sada vidljiv te smo lansirali na tržište program „ONA zna za RBA“, kako bismo ženama poduzetnicama omogućili da na jednom mjestu dobiju sve financijske usluge i kvalitetnije utroše svoje ograničeno vrijeme.  Women in Adria smo prepoznali kao partnera za daljnje inicijative u promicanju i ohrabrivanju ženskog poduzetništva, te mi je iznimno drago što ste se upravi vi, žene poduzetnice, priključile ovoj mreži poduzetnica te iskoristili priliku i u potpunosti ostvarile sinergiju naših zajedničkih inicijativa. Jednako tako, drago mi je vidjeti da i druge banke kreću našim stopama u sustavnom pristupu poduzetnicama, što će u konačnici rezultirati boljom uslugom za vas. Želim vam svima još jednom čestitati na vašoj ustrajnosti, hrabrosti, energiji i ljubavi kojom nas inspirirate i potičete na razmišljanje, ali i djelovanje“, zaključila je Mlakar.

Women in Adria je brand za ambiciozne žene i poduzetnice te korporativne žene i žene koje žele ostvariti uspješnu karijeru na bilo kojem polju. Cilj mreže poduzetnica je inspirirati, informirati i povezati ih kroz razne aktivnosti i proizvode koje ova mreža nudi. Za više informacija o dodijeljenim nagradama te o pričama poduzetnica, možete posjetiti stranice Women in Adria.